Вообичаени дефекти и решенија на мотори за дигалки со електрични ланци

На електричен дигалка со тролey работи континуирано долго време, што предизвикува моторот да работи преку фреквенција. Покрај тоа, може да нема добар ефект на подмачкување, што ќе предизвика температурата да биде превисока, па електричниот дигалка на синџирот ќе изгори. Контакторот и осигурувачот се распаѓаат, грешката во контактот на линијата, сето тоа предизвикува моторот да ја изгуби фазата.

Следниве се вообичаени дефекти и решенија кои предизвикуваат дефекти на моторот, за повикување на корисниците:

1. Осигурувачот на напојувањето е изгорен или прекинувачот без осигурувачи е исклучен.

Решение: Проверете дали се исполнети тековните барања, заменете соодветен осигурувач или рестартирајте го прекинувачот без осигурувачи.

2. Фазата на кабелот за напојување е погрешно поврзана, што предизвикува функцијата за фазна заштита да стартува, па затоа не може да се ракува.

Решение: заменете ги каблите за напојување од двете фази еден со друг.

3. Кабелот за напојување или жицата на контролното коло се скршени или не се поврзани правилно.

cheap electric chain hoist

Решение: Поправете ги или заменете ги скршените и непожелните жици.

4. Осигурувачот што ја контролира електричната печка е изгорен.

Решение: Проверете и заменете го точниот осигурувач.

5. Напонот на напојувањето е премногу низок.

Решение: Измерете дали вредноста на напонот е помала од 10% од стандардниот напон за напојување.

6. Моторот испушта звук, но не се ротира.

Решение: Проверете дали фазата на моторот е правилно поправена и изолирана.

electric chain hoist 8 ton

7. Лош контактор.

Решение: Рачно ракувајте со дигалката. Доколку наелектрична подвижна дигалка 1 тон работи нормално, тоа значи дека контролниот серпентина или жица имаат лош контакт - пронајдете ја положбата на лошиот контакт и поправете ја; ако дигалката со електричниот ланец се ракува рачно, сè уште не може да се ракува. Треба да проверите дали главното напојување е нормално. Ако главното напојување нема наслов, контакторот е неисправен и не може да излезе нормално, а контакторот треба да се замени.

8. Прекинувачот за итни случаи е притиснат

Решение: Потврдете ја причината за притискање на прекинувачот за итни случаи.

9. Решението за отвореното коло на серпентина на контакторот: заменете го контакторот

Затоа, за да го спречиме горенаведениот дефект на моторот, мора строго да го следиме прирачникот за работа на производот за време на употребата за да ја обезбедиме безбедноста на моторот.


Време на објавување: 11-11-2021 година